Přehled vitaminů a prvků, které jsou pro zdraví klíčové a stojí za to je hlídat a doplňovat

 Zdraví 
14. prosince 2020 17:02 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zdroje vitaminu C nejsou vždy dostupné a dostatečné Pixabay
Pestrá a kvalitní strava je základem našeho zdraví. Přesto je ale potřeba hlídat si hladiny různých prvků a vitaminů a doplňovat je, abychom si udrželi zdraví a dobrou kondici. Poradíme, které to jsou.

V našich článcích i jinde na webu se píše o důležitosti mnoha prvků, které podmiňují naše zdraví. Jde o informace užitečné a jistě je dobré se jimi inspirovat. Snadno ale člověk přestane vnímat fakt, že existuje jen několik málo složek, které jsou klíčové pro většinu lidí.

Důležité upozornění

Hned na začátku je třeba říct, že vřele doporučujeme vždy uvážit váš konkrétní zdravotní stav. Jsou lidé, kteří trpí nedostatkem určitých látek z důvodů, které nemusejí být vždy jasné. Nebo naopak by jim určité prvky navíc mohly ublížit. Prioritu proto mají doporučení ošetřujících lékařů, ať obvodních či zejména specialistů. Pokud také máte nejistotu, zda je určitý potravinový doplněk vhodný i pro vás, poraďte se s lékařem. V jednotlivých odstavcích dalšího textu najdete vždy určitý prvek či látku a k ní i informaci, k čemu je dobrá a v jaké potravině je významně zastoupena.

Vitamin C

Vitamin C je nejznámější a velmi důležitou sloučeninou, která rozhoduje o našem zdraví. Jeho nedostatek snižuje imunitu, zhoršuje tvorbu kolagenu, který potřebujeme pro cévy, kosti, chrupavky, dásně, kůži a zuby. Podílí se na metabolismu, na činnosti nervové soustavy, je antioxidantem, snižuje únavu a vyčerpání. Tělo si vitamin C samo nevyrobí, je třeba jej přijímat s potravou. Při extrémním nedostatku vitaminu C se objevují kurděje a nejrůznější obtíže, které jsou život ohrožující. Z přírodních zdrojů je výborný rakytník, šípky, angrešt, jahody, papriky, rajčata, zelí, kapusta a různé saláty, ale třeba i brambory. Pochopitelně i různé druhy ovoce, jablka a citrusy nevyjímaje. Protože je tohoto vitaminu běžně nedostatek, doporučuje se jako potravinový doplněk. Nadbytečné množství se vyloučí močí. Výhodné je volit přípravek s postupným uvolňováním.

Vitaminy B

Celá škála osmi vitaminů řady B je důležitá pro dobré fungování našeho těla. Jejich působení je značně široké. Od podílu na štěpení cukrů a škrobů přes fungování nervové soustavy, srdeční soustavy, ovlivňování stavu kůže, očí, červených krvinek, snížení únavy, ovlivnění kvality vlasů a nehtů, regulaci hormonální aktivity, stavu sliznic, průběh těhotenství až po proces dělení buněk, fungování jater, slinivky a střev. Nejpřirozenějším zdrojem těchto vitaminů je maso, vejce, luštěniny, celozrnné pečivo. Najdeme je v ořeších, mléku, tvarohu, kvasnicích a u kyseliny listové v zelených salátech. Obzvlášť chybí veganům a některým vegetariánům. Nejjednodušším suplementem je některý z přípravků B-komplex. Dodržujte doporučené dávky.

Vitamin D

Jako zásadní pro fungování imunity a mnoha dalších tělesných funkcí se jeví vitamin D. Není problém jej získat díky slunci v letních měsících a při pobytu venku. Jestliže jsme spíš uvnitř a v případě chladnějších měsíců v našem podnebném pásmu je potřeba vitamin doplňovat. Vitamin D vstupuje do mnoha chemických reakcí. Nutný je pro vstřebávání vápníku a fosforu. Brání tak křivici a osteoporóze. Ovlivňuje imunitu. Přirozeným zdrojem je vedle slunce i konzumace tučných ryb, vajec, mléčných výrobků a masa. Jen asi jedno procento obyvatel ČR zvládne zabezpečit příjem vitaminu D ze stravy. Potravinové doplňky jsou proto na místě. Je třeba dodržovat dávkování.

Hořčík

Hořčík je známý prvek, který ovlivňuje naše zdraví. Možná více, než si připouštíme. Jeho nedostatek totiž nezpůsobuje jen křeče, ale také komplikuje nakládání těla s vápníkem, způsobuje zvýšení napětí a neklidu. Dobrá hladina hořčíku je nutná pro správnou funkci paměti a myšlení. Brání úzkosti a hysterii. Extrémní nadbytek může vyvolat průjmy, poruchu srdečního rytmu a smrt. Přirozeně je obsažen v ovoci, zelenině, celozrnném pečivu, luštěninách, semenech a bramborách. Doplňování je však na místě. Mnoha lidem chybí. Hlavně těm, kdo se více potí, nebo kdo pijí alkoholické nápoje. Je třeba dodržovat doporučené dávky. Více o hořčíku si přečtěte zde.

Zinek

Zinek je často opomíjený, ale důležitý prvek. Potřebuje ho imunitní systém, kůže, kosti, vlasy, nehty i zrak. Je antioxidantem. Podílí se na metabolismu sacharidů, syntéze DNA, na plodnosti a reprodukci. Důležitý je i pro správné dělení buněk. Přirozeně jej najdeme v dýňových semínkách, ovesných vločkách, hovězím mase, luštěninách, ořeších a ústřicích. Náchylní na nedostatek jsou lidé s nemocemi střev. Pak jsou potravinové doplňky na místě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve