Zablokovaná krční páteř může vyvolat zdravotní potíže, které s ní zdánlivě nesouvisejí. Dokonce i deprese a úzkostné poruchy

 Zdraví 
26. února 2021 08:47 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Potíže s krční páteří trápí čím dál mladší jedince  Depositphotos
Časté blokády krku mohou souviset s degenerativním onemocněním páteře. Rozvíjejí se s přibývajícím věkem. Nejčastěji trápí lidí nad šedesát let, ale výjimky už netvoří ani mladí lidé. Příčiny brzkého vzniku degenerativních změn není těžké uhodnout. Způsobuje je zejména práce u počítače a nedostatek pohybu. Onemocnění se může u každého projevovat odlišnými zdravotními potížemi. Přečtěte si o nich.

První degenerační změny se většinou odehrávají v oblasti meziobratlové ploténky, kde dochází k rozpadu kolagenních a úbytku elastických vláken. Pacienti mohou trpět častými bolestmi, ale někteří o svém postižení nemusejí vědět. Jde o velmi individuální problém.

Pokud se však dlouhodobé potíže s krční páteří neléčí, může dojít k poškození míchy, což většinou způsobí dlouhodobý útlak vzniklý z nestability páteře. Projevy degenerativního onemocnění mnohdy mohou být až nesnesitelné bolestivé a nezřídka kdy přecházejí do chronického stavu. Navíc jsou často propojené s dalšími zdravotními potížemi, které s nimi zdánlivě nesouvisí.

Migréna

Myšlenka, že se degenerativní změny krční páteře projevují pouze bolestí v oblasti krku, je mylná. Překvapit vás může i náhlou bolestí hlavy, která vyústí až do stavu, který se velmi podobá klasické migréně. Těžko si ji spojíte s krční páteří, protože bolest někdy odtamtud pocitově vycházet nemusí.

Cervikokraniální bolesti hlavy mohou vzniknout i po úrazu, ale často se objevují v důsledku špatného držení těla. Během sezení u počítače lidé nevědomky předsouvají hlavu před tělo a tím nepřiměřeně zatěžují krční páteř.

Deprese a úzkostné poruchy

Deprese a úzkosti jdou ruku v ruce s degenerativní změnami na krční páteři. V roce 2016 proběhl výzkum, který dokazuje, že dlouhodobé bolesti hlavy a krční páteře úzce souvisejí s psychickými potížemi. Více si o něm můžete přečíst zde. Často jde o začarovaný kruh, který nemá konce. Vlivem depresí a úzkostí trpí lidé velkým stažením svalů, které zároveň negativně ovlivňují nervovou soustavu zejména v oblasti krční páteře.

Závratě

Kdo v životě zažil velké závratě, může patrně potvrdit, že nešlo o nic příjemného. Přijdou většinou náhle při různých činnostech. Problém nastává ve chvíli, když třeba řídíte auto. V takovém případě je nejlepší rychle někde zastavit, abyste nezpůsobili dopravní nehodu.

Opět moc lidí nenapadne, že nepříjemné závratě s pocitem na zvracení nezpůsobuje problém ukrytý někde v hlavě, ale v krční páteři. K motání hlavy dochází právě kvůli degenerativním změnám, které mohou vyvíjet tlak na lebeční tepny, čímž se zmenší průtok krve do hlavy. Výsledkem tohoto stavu bývá i slabost, zmatenost, zhoršení zraku a pocit na zvracení. Bolesti krční páteře se však mohou alespoň trochu zmírnit, když budete usínat ve správné pozici.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum