Nakopněte zavčasu svou obranyschopnost. S dobrou imunitou přečkáte podzim ve zdraví

 Zdraví 
18. října 2020 10:41 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nenechejte nic náhodě a zavčasu pořádně nakopněte svou imunitu Depositphotos
S podzimem se výrazně zvyšuje počet lidí, které trápí chřipka či nachlazení. Přitom stačí myslet na to, že je třeba včas posílit svou obranyschopnost. S dobrou imunitou přečkáte chladné počasí ve zdraví.

Na podzim skolí mnoho lidí na kolena proměnlivé počasí, v zimě zase mnohým nedělají dobře náhlé přechody z tepla vyhřátého domu do zimy venku a naopak. Je to velký nápor na imunitu. Pokud ji hodláte letos pořádně posílit, máme pro vás několik tipů, jak na to.

Každý odborník vám řekne, že imunitu můžete posílit otužováním, dostatkem pohybu a zdravou stravou bohatou na dostatek vitaminů. Existují ale i další metody, jak svou obranyschopnost posílit.

Česnek

O česneku se říká, že je to přírodní antibiotikum. Dokáže zatočit se záněty a bakteriemi, posiluje imunitu a je skvělou prevencí nachlazení. Někdo si dopřává denně stroužek česneku, jiný nedá dopustit na pořádně silnou česnekovou polévku. Pokud vám ale vadí česnekový odér, můžete užívat třeba česnekový olej bez zápachu a v lékárně je k dostání i česnek v podobě kapslí.

Rakytník

Důležitý je také dostatečný příjem vitaminu C. Vynikající je třeba rakytník, který v tomto ohledu strčí do kapsy i pomeranč. Má totiž až 25krát více vitaminu C než citrusové plody. V plodech rakytníku je obsah céčka 360-450 mg/100g, víc ho najdete už jen v šípku. Velké množství vitaminu C se nachází také v listech rakytníku (230-260 mg/100g). Vitamin C je důležitý pro ochranu buněk, podporuje vitalitu a zvyšuje odolnost organismu.

Zázvor

Pokud cítíte, že na vás jde nachlazení, vemte si zázvor a připravte si z něj čaj. Jednoduše jej nakrájejte na malé kousky nebo nastrouhejte, zalijte vroucí vodou a nechejte asi 10 minut louhovat. Doslaďte medem a dochuťte citronem. Pro zlepšení imunity si můžete připravit i speciální nápoj. Smíchejte sklenici suchých mletých šípků a stejné množství jalovce. Vše přelijte litrem vroucí vody a přidejte polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru. Nechejte louhovat přes noc a potom přeceďte. Popíjejte 100 ml nápoje před jídlem, a to až čtyřikrát denně. Kdo chce, může si nápoj dosladit medem.

Léčivé houby

Hodně lidí se upíná také k tradiční čínské medicíně. Ta na posílení imunity doporučuje extrakty z hub shiitake, reishi, maitake, hlívy či cordyceps. Není potřeba houby někde složitě shánět, v lékárně jsou k dostání v podobě tablet nebo kapslí.

Echinacea

Echinacea neboli třapatka rovněž patří mezi účinné imunostimulanty. Používána je vylisovaná šťáva z čerstvé kvetoucí nati nebo tinktura z kořenů. Echinacea přispívá k přirozené obranyschopnosti a podporuje normální funkce dýchacích cest. Nejčastěji je užívána ve formě echinaceových alkoholových kapek, čajů, sirupů a tobolek.

Šípek

Zejména čerstvé šípky mají vysoký obsah vitaminu C, což oceníte při nachlazení, kašli i horečkách. Kromě vitaminu C je v nich obsaženo i množství karotenů – provitaminů A a vitaminy skupiny B. Šípky jsou také bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny a hojivé slizové látky. Najdeme v nich také velké procento cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků. Ideální je připravit si z šípků čaj. Imunitu vám posílí i takzvaná tibetská houba, které se také říká kefírová. Více jsme o ní psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008