Pokud chcete tuto zimu přečkat ve zdraví, vyvarujte se chyb, které dělá většina z nás

 Zdraví 
15. října 2021 07:30 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Špatné hygienické návyky nesou zodpovědnost za přenos nákazy Pexels
Podzim a zima není jen období dýní, ořechů, jablek a horkých voňavých nápojů. Je to také doba, kdy se náš imunitní systém musí potýkat s všudypřítomnými viry a bakteriemi. Po dlouhé době odloučení od pracovního kolektivu a celkové izolace od společnosti je naše imunita snížená a pokud chceme přečkat zimní období co nejvíce zdraví, je potřeba pro to něco udělat.

Viry a bakterie mají na podzim a v zimě ideální podmínky pro množení. Přetopené místnosti, které v zimě neopouštíme tak často jako v létě, nedostatečné větrání, střídání tepla a chladu, to vše je pro náš imunitní systém velkou výzvou.

Většina z nás se alespoň jednou za zimní sezonu potýká s nachlazením či jiným virovým onemocněním. A co teprve naše děti. Někdy je však rýma nekonečná, bolí vás hlava, kašlete, trápí vás chrapot a jste neustále unavení. Někdy se nákaze zabránit nedá, ale můžete maximalizovat šanci, že se onemocnění vyhnete, pokud si dáte pozor na následující neřesti, z nichž alespoň některé dělá každý z nás.

Sahání do obličeje

Základní hygienické návyky by měl dodržovat každý dospělý a mělo by s nimi být velmi brzy seznámeno i každé malé dítě. O tom, že si máme mýt ruce důkladně a teplou vodou s mýdlem po dobu alespoň čtyřiceti sekund (podle WHO), víme snad všichni. Ale přenosu nákazy napomáhá i neustálé sahání neumytýma rukama do obličeje, což je častým zlozvykem mnoha z nás. Nejenže zvyšujeme pravděpodobnost onemocnění podzimními virózami, ale také si ničíme pleť.

Podceňování léčby

Kdykoliv se cítíte nemocní, máte zvýšenou teplotu nebo zkrátka víte, že na vás něco leze, dopřejte si odpočinek a na práci na chvíli zapomeňte. Nákazy se brzy zbavíte a navíc od ní ušetříte i své kolegy. Ležení v posteli od rána do večera však také není dobrá volba. Odpočívejte, ale také se během dne na chvilku projděte na čerstvém vzduchu. Je-li vám opravdu zle, trpíte-li horečkou, zůstaňte v posteli a alespoň často a krátce, ale pořádně větrejte.

Přehnané smrkání

Možná o tom nevíte, ale přílišným smrkáním a popotahováním se může do středouší uvolnit hlen s viry z Eustachovy trubice, což má za následek zánět středního ucha. Dokonce ani polykání nosního hlenu není ideální, jelikož může způsobit infekci krku. Nesmrkejte proto silou, ale nosní sliznici pravidelně zvlhčujte, smrkání vám pak půjde snáz.

Pozor na nosní kapky

Trápí-li vás dlouho otravná rýma, je jasné, že se jí pokusíte co nejrychleji zbavit. Lékaři však varují před nadužíváním nosních kapek, jelikož jejich příliš časté užívání může způsobit závislost a vy pak již nejste schopni vysmrkat se bez nich, jelikož sliznice nosu "zleniví" a přestane plnit svou funkci. Proto je vždy lepší používat mořskou vodu.

Kýchání a kašlání

Jestliže se stydíte kýchat na veřejnosti nebo v práci nahlas a kýchání potlačujete, zabraňujete tím virům, bakteriím a jiným cizím tělesům, aby opustily váš nos. Zrovna tak u kašlání. Pokud potlačujte kašlání, neumožňujete hlenu, aby opustil vaše dutiny. Kýchat a kašlat by se mělo nejlépe do kapesníku, který okamžitě vyhodíte. V nejhorším případě do rukávu, ale nikdy ne do holé ruky. V opačném případě totiž riskujete, že viry a bakterie z vašeho nosu a úst předáte při potřesení ruky další osobě.

Špatná strava

Strava má na náš imunitní systém obrovský vliv. Obzvlášť v zimním období je potřeba dbát na zdravou životosprávu více než kdy jindy. Dopřejte si potraviny bohaté na vitamin C, selen a zinek. Pro imunitní systém je také důležitý vitamin A, který je účinným antioxidantem. Dále čtěte: Nenápadné příznaky oslabené imunity. Týkat se mohou i vás, naučte se je rozpoznat včas.

Zdroj: rp-online.de, medicinenet.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod