Návod na výrobu domácího mýdla. Výborný tip na vánoční dárek!

 Ostatní 
01. listopadu 2016 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Domácí glycerinové mýdlo Internet
Začínající akvarista samouk koupí akvarijní rybičky a základní akvarijní vybavení, ale akvarijní rostliny nekoupí. Akvárium s rybičkami ale bez akvarijních rostlin je však prázdné akvárium.

Pokud si chcete své přírodní mýdlo vytvořit doma, budete potřebovat:

váhu, teploměr, nerezové hrnce, ponorný mixér, krabici (formu), gumové rukavice a odhodlání a ...

(cca 10-12 kostek á 100 g):

  • 500 g olivového oleje 
  • 300 g kokosového oleje
  • 200 g palmového oleje 
  • 380 g/ml destilované vody
  • 143 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění 
  • 1 ml extraktu z grepového jádra (je to přírodní konzervant a není zcela nutný)
  • přírodní esence, pokud chcete, aby mýdlo vonělo 
  • a bylinky či koření

Postup:

1. Připravíme roztok hydroxidu sodného: Hydroxid sodný je nebezpečný, celou dobu máme rukavice a nejlépe i brýle. Do sklenice odvážíme 140 g hydroxidu sodného a do hrnce nalijeme 380 ml destilované vody. Do vody opatrně vmícháme hydroxid, ne naopak. Během rozpouštění se voda zahřeje asi na 90°C. V místnosti musíme pořádně větráme a snažíme se výpary z roztoku nedýchat. Poté teplotu snížíme nebo vypneme, aby byla jen na 30 - 40°C.

2. Připravíme olejovou hmotu: Na mírném ohni rozpustíme tuky - nejprve pevné tuky a následně k nim přidáme oleje. Máme-li jen oleje, tak je jen lehce na 30 - 40°C zahřejeme.

3. Smíchání olejů a hydroxidu: V další fázi, která je někdy označována jako zmýdelnění, smícháme první roztok a olejovou hmotu. Důležité je, aby obě hmoty měly podobnou teplotu. Začneme směs mixovat, dokud nezhoustne a nezačnou se objevovat na povrchu bublinky. Místo mixéru můžeme jen míchat, ale tato práce je zdlouhavá.

4. Přidání dalších látek: Teď můžeme použít různé látky, které mýdlo vylepší. Můžeme použít bylinky, květiny, kávu, vonné oleje, atp. Směs pořádně promícháme.

5. Nalévání do formiček: Směs můžeme nalít do formy, na plech, formiček, atp. Někteří dávají do větších forem i papír na pečení, ať jde pak s mýdlem lépe manipulovat, ale není to nutné. Pokud chceme mít mýdla pěkně ozdobená, můžeme dát na dno formy nebo formičky kvítek, oříšek či cokoliv a až poté to zalít mýdlem. Den až dva necháme tuhnout při pokojové teplotě. Můžeme tam vyrazit i značku, až bude částečně tuhé.

6. Krájení mýdla: Máme-li ztuhnuté mýdlo ve větší formě, tak jej vyklopíme a nakrájíme na požadovanou velikost. Také mýdla z menších formiček vyklopíme.

7. Zrání mýdla: Mýdlo ještě musí zrát nejméně 4 týdny v dobře větrané místnosti. Během této doby se louh zneutralizuje a sníží se pH.

Mýdlo můžete použít nejen na umývání, ale i na praní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky