Využijte meruňky proti stárnutí
Co obsahují
Čerstvé meruňky jsou samozřejmě zdrojem vitamínu C, vitamíny skupiny B, provitamín A a různé prvky jako hořčík, fosfor, křemík, draslík, vápník a železo. S užitkem můžeme využít i vyloupaná jádra. Obsahují vitamíny řady B, bílkoviny, železo a olej.
V čem pomáhají
Meruňky jsou výbornou pomocí pro náš zrak. Celkově posilují imunitu a zlepšují krvetvorbu. Meruňky by měli jíst všichni, kdo mají problémy se srdcem. Meruňky napomáhají zdraví plic. Vzhledem k jejich působení na nervový systém se doporučují při léčení nespavosti. Konzumace meruněk se vám v dobrém vrátí zlepšením stavu pleti, vlasů a nehtů. I přes vysoký obsah cukru se hodí při hubnutí, protože svým složením spíš napomáhají odbourávání tuku. Velmi vhodné jsou pro těhotné.
V jaké podobě konzumovat
Někteří by možná stály jen o meruňky v tekutém stavu. Ty ale mnoho pozitivních zdravotních přínosů nemají. Nejlepší jsou samozřejmě meruňky čerstvé. Určitě si můžete uchovat mnohé látky také mražením. Oblíbené jsou sušené meruňky, kdy se zvyšuje obsah vlákniny a zůstávají zachovány mnohé prvky. Při procesu sušení klesá obsah vitamínu C. Dá se ale říct, že sušené meruňky by měly být na jídelníčku všech, kdo mají zájem o své zdraví. Protože ale obsahují hodně cukrů, měli byste se vyhnout jejich nadměrné konzumaci, podobně jako u jiného sušeného ovoce. Před použitím je třeba je opláchnout, neboť jsou sířené. Případně si kupte meruňky v bio kvalitě.
Další variantou jsou kompoty a džemy. Vitamín C samozřejmě bere za své a pro vysoký obsah cukru nejsou vhodné ve větším množství. Můžete ale zkusit dělat džemy bez přidaného cukru a kompoty, kde přidáním trochy soli vytáhnete sladkou chuť ovoce.