O kabelky je potřeba pečovat. Jedině tak je udržíte krásné dlouhou dobu

 Móda 
25. listopadu 2020 14:57 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kožené kabelky ošetřujte pravidelně krémem na kůži Depositphotos
Už jme si zvykli, že o své kožené boty nějakým způsobem pečujeme. Přinejmenším na ně alespoň občas naneseme nějakou tu impregnaci. A velmi podobnou péči potřebují i naše kožené kabelky.

Na péči o kabelky, za které mnohdy utratíme tisíce korun, často zapomínáme. Nakonec je vyřadíme kvůli odřené nebo poškrábané kůži zbytečně o několik let dříve. Takže jaká je ta správná péče o naše oblíbené designové kousky?

Kožené kabelky

U kožených kabelek si péči žádají i samotné zipy, pokud je kabelky mají. Stačí na to ale úplně obyčejný včelí vosk. Samotná kůže kabelky pochopitelně potřebuje "hydrataci" v podobě krému na úpravu kůže. Není důvod ošetřovat ji ochranným prostředkem nebo silikonovým sprejem.

Kabelky z krokodýlí kůže

Tento typ kůže udržíte hydratovaný použitím kondicionéru na kůži. Použijte měkký hadřík, který nepouští vlákna, kterým jemně naneste kondicionér po celé ploše kabelky. Než tak učiníte poprvé, vyzkoušejte vše na malém kousku kabelky.

Semišové kabelky

Ošetření semišovým kartáčem dokáže doslova zázraky, ale pokud na své kabelce máte velké skvrny, je lepší, když ji odnesete k odborníkovi. Samozřejmostí je impregnace. Pokud svoji semišovou kabelku delší čas nenosíte, je vhodné ji také patřičně uskladnit. Zabalte rukojeť a pásek kabelky do látky, aby se neopíraly o semiš a nezanechávaly na něm po sobě skvrny.

Kabelky z tkaniny

Látkové kabelky mají tu nevýhodu, že přitahují prach. To hraje velkou roli zejména při jejich uskladnění, protože látkové kabelky se nosí zejména v letní sezoně. Kabelku před uložením je tedy nutné dobře zabalit a až ji zase před létem vytáhnete ze skříně, vyčistěte ji válečkem na šaty.

Kabelky z hadí kůže

Odborníci varují před použitím jakéhokoliv typu produktu na hadí kůži, která je velmi křehká. Pravděpodobně byste si snahou o údržbu svoji kabelku nenávratně zničily. Pokud tedy máte kabelku z hadí kůže, nezbývá mnoho variant, jak prodloužit její životnost. Takové kabelky lze nechat odborně přelakovat, ale ošetření může lehce změnit její barevnost.

Lakované kabelky

Poslední variantou kabelek jsou ty lakované. Ani jejich údržba není zrovna jednoduchá a nemá moc variant. Chcete-li se pokusit o její vyčištění, vezměte kousek tenké látky, navlhčete trochou bílého octa a otřete. Následně kabelku setřete čistým kusem látky. Dále čtěte: Jak roztáhnout kožené boty tak, aby vám dokonale padly.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47