Ozdobte si letní drinky!
Počátky zdobení míchaných nápojů sahají až do samotného počátku míchaných nápojů jako takových. Zdobit se začínaly i ty opravdu nejstarší drinky, povětšinou jen střídmě. Moc se neexperimentovalo a ozdoby byly většinou přísně vázány k charakteru nápoje, buď chuťově, nebo vzhledově. Většinou se jednalo o poměrně konzervativní „jednodílné“ ozdoby, které nápoj nějakým způsobem doplňovaly. Platilo ale, že zdobení míchaných nápojů bylo „něco navíc“. Až časem zdobení získalo na důležitosti a popularitě a dnes tvoří nedílnou součást téměř každého míchaného nápoje a drtivou většinu koktejlů bychom si dnes bez ozdoby ani nedokázali představit.
Citrusový zástřik
Seřízneme úzký proužek citronové nebo pomerančové kůry, který zakroutíme nad sklenicí, tak aby se z kúry uvolnilo aroma citrusových silic a ovonělo koktejl, kůru poté vložíme elegantně do koktejlu
Citrusová spirála
Nejlepších výsledků dosáhneme při použití speciálního nože, kterým seřízneme kůru citronu či pomeranče „po rovnoběžkách". A získáme elegantní spirálu pro jednoduché, ale působivé ozdobení koktejlu.
Flambovaná citrusová kůra
Seřízneme jemný plátek citrusové kůry, zhruba 1,5cm široký, uchopíme jej na delších stranách, mezi palec, ukazováček a prostředníček. Zapalovač necháme hořet větším plamenem, poté stiskneme prsty k sobě, tak abychom z kůry vymáčkly silice, které nám udělají ohnivý efekt a usadí se na sklenici.
Koktejlová třešnička
Koktejlová třešnička, je základní ozdobou koktejlů, která se hodí k mnoha koktejlům i ke kombinování s jinými druhy ozdob. Jsou k dostání v několika barevných variantách, ovšem klasická červená je přeci jen nejlepší.
Napichovátka
Napichovátka nám umožní spojení několika ozdob a zafixování na koktejlu, je možné také vytvořit ozdobné špízky, napícháním více ozdob. Napichovátko by mělo bít ostré pouze z jedné strany, ozdobu s napichovátkem umístíme do koktejlu tak, aby ostrá část směřovala dolu a neohrožovala hosta.
Krusta
Některé koktejly jsou zdobeny slanou, cukrovou či jinou krustou. Uveďme jako příklad koktejl margarita, který je zdoben slanou krustou, která je pouze vně sklenice. Vytvoříme jí tak že vezmeme řez citronu a potřeme s ním pouze místa, kde má být krusta, na talířek nasypeme sůl a sklenicí v soli zakroužíme, na námi potřená místa se nachytá sůl.
Barevná cukrová krusta
Nebudeme barvit cukr a lepit jej na sklenici, ale okraj sklenice namočíme do barevné tekutiny, buď Curacao Blue, nebo grenadina a pokud zakroužíme sklenicí na talířku s cukrem, nalepený cukr se nám přichytí a obarví.
Slámky a jiné dekorace
Slámky, brčka jsou základ a mnoho koktejlů se bez nich neobejde, většina koktejlů vyžaduje širší brčka. Snažte se proto nekupovat úzká brčka, která se snadno ucpou a nefungují tak jak mají.
Led
Led je součástí skoro každého koktejlu, zkuste zaexperimentovat a led obarvit.