Elektronický nos pozná zkažené maso

 Ostatní 
21. června 2017 19:02 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Hlavně v letních měsících je potřeba dát pozor na čerstvost potravin, hlavně masa.  Internet
Vytvořit umělý čich, který by dosáhl schopností třeba psího čichu, k tomu má věda zatím ještě daleko. Snaha však rozhodně nechybí, protože pes nemůže být všude, zatímco elektronika ano.

Neuškodilo mu skladování nebo rozmrazování? Je ryba, kuře, vepřové či hovězí v pořádku? Vydaří se rodinný běd nebo večeře s přáteli? Zapojte elektronický nos! Odpoví na všechny otázky a ušetří spoustu peněz.

Elektronický nos se skládá ze čtyřech extrémně přesných senzorů detekujících vlhkost, teplotu, přítomnost čpavku a výskyt těkavých organických látek, které jsou projevem procesu kažení. Výrobce doporučuje při každé analýze použít přídavný nástavec, s jehož pomocí zamezíte kontaminaci mřížky, za níž se ukrývají citlivé senzory. 

Samotný odběr vzorku je otázkou několika málo vteřin, přičemž všechny výsledky se ukládají do aplikace, k nimž lze připsat vlastní poznámky či vložit fotografii. Výsledek měření je interpretován jednou ze tří značek, které vám poví, zda je maso čerstvé nebo zda je třeba dbát zvýšenou pozornost jeho tepelné úpravě, jelikož proces kažení již započal. Pokud se vám objeví červené kolečko s nápisem „ZKAŽENÉ“, na nic nemyslete a rovnou maso vyhoďte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky