Temné osobnosti mohou být pro jejich kolegy velkým problémem. Na pracovišti přitom nejsou ničím výjimečným

 Vztahy 
14. února 2023 07:52 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Psychopat je na pracovišti větším problémem než narcista Depositphotos
Temné osobnosti na pracovišti nejsou zas tak nic výjimečného. Obvykle se jedná o osoby s některou z poruch osobnosti a tito lidé jsou sebestřední, zrádní a dokáží mistrně působit proti vám. A nejde se jim moc bránit, takže spíš záleží na vašem šéfovi, zda chce takové osobnosti ve svém týmu mít.

Termín „temná osobnost“ dali těmto osobám sami psychologové, kteří tento pracovní fenomén zkoumají už několik let. A díky svému výzkumu zjistili, že se obvykle jedná o typy lidí s těmito poruchami: narcismus, psychopatie a machiavelismus. A jak tedy poznáte tu svou temnou osobnost z vaší práce?

Narcista je docela běžným typem temné osobnosti na pracovišti. Poznáte ho docela snadno, protože se vůbec nezdráhá dát vám jasně na vědomí, a to i drsným způsobem, že králem je tady on. Paradoxem pro samotné narcisty je ale fakt, že obvykle ve svých pracovních schopnostech bývají průměrní, ale svoji průměrnost dokáží dobře prodat.

Psychopat je na pracovišti větším problémem než narcista. Psychopat na pracovišti totiž nemá vůbec žádné zábrany a obvykle vydírá svoje kolegy ve svůj vlastní prospěch. Jsou antisociální a starají se jen a pouze o to, aby jakýmikoliv prostředky dosáhli svého a neváhají za tímto účelem ani lhát. Zrádným jevem u psychopata na pracovišti je jeho navenek příjemné vystupování. A pokud si vyberou právě vás, jsou schopni vás úplně zničit.

Machiavelista je nejrozšířenější typ temné osobnosti na pracovišti. Neleze sice tak na nervy jako narcista a rovněž není tak drsný jako psychopat, ale na pracovišti je tohoto typu temné osobnosti mnohdy taky dost. Jsou totiž velmi rafinovaní. Machiavelista také umí předstírat, že je vlastně strašně příjemným kolegou, ve skutečnosti ale chystá útok. Jsou úskoční a manipulativní a také trpěliví, takže dokáží čekat na svoji chvíli. Machiavelista podlézá tam, kde se mu to vyplatí, a dlouhodobě a strategicky dokáže svými promyšlenými řečmi i činy ovládat svoje kolegy.

Takže shrnuto a podtrženo, narcista je sebestředný, ale kromě toho, že je nesnesitelný vám nemusí nutně ubližovat. Psychopat vypadá jako fajn kolega, ale tvrdě po vás půjde za použití všech dostupných prostředků. A machiavelista není tak hrozný jako psychopat, ale zcela jistě vás bude umět zradit.

A co s tím můžete dělat? V první řadě nikdy nedávejte na první dojem. Časem se vždy ukáže, kdo je kdo. A když to poznáte na vlastní kůži nebo vidíte, že temná osobnost na vašem pracovišti tyranizuje vašeho kolegu, nenechte si to pro sebe. Fakt, že se nikdo neozve, jen temným osobnostem pomáhá ovládat celé pracoviště.

Promluvte si také se svým šéfem, ovšem ne tím způsobem, který vypadá spíš jako roznášení drbů z kanceláře. Podělte se s ním o své zkušenosti a požádejte ho o radu. Jestli je váš šéf dobrým manažerem, temnou osobnost ve svém týmu chtít mít nebude. A v neposlední řadě temnou osobnost mezi svými kolegy nikdy nepodceňujte. Pokud si budete myslet, že ji zvládnete, jste na omylu. Čas pracuje pro ni. Temné osobnosti jsou skvělými manipulátory a manipulace slouží k jejich zájmům. A vy si ani nemusíte všimnout, že je vámi manipulováno. Pokud jste sami manažerem týmu, nebo dokonce firmy, dejte si na tyto temné osobnosti pozor. Neuškodí, když u svých podřízených zavedete takové otevřené komunikační kanály, které vás včas na temnou osobnost na pracovišti upozorní.

Autorský článek, další zdroj: The Conversation

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod