I česnek může škodit. Na co je opravdu nutné si dávat pozor?

 Zdraví 
11. února 2018 08:09 / Monika Thomsonová
  29
📷
3 fotografie v galerii
Patříte také k lidem, kteří nedají na dobrý česnek dopustit?  Shuttersock
Ruku na srdce, jak nakupujete česnek? Většina lidí se nad tím ani nepozastavuje, jednoduše vezme co je v regále a přidá do nákupního vozíku. Přitom je velmi pravděpodobné, že si domů přinesou nebezpečnou zeleninu!

Patříte také k lidem, kteří nedají na dobrý česnek dopustit? Ale, jak poznáme, že kupujeme ten správný český česnek?

Více než 80% česneku, který najdeme v běžných obchodech, pochází z Číny, která je největším vývozcem této plodiny na světě. Číňané ale bohužel ve snaze vyprodukovat česneku co nejvíce a zároveň ušetřit, používají různé pesticidy, které jsou zakázány.

Chemické látky zastavují klíčení česneku a zároveň zabíjejí hmyz. Čínský česnek je tak plný různých toxických látek, jako např. methylbromid. Také bývá znečištěn olovem a jinými sloučeninami, včetně inhibitorů růstu, které ho chrání před nepříznivými podmínkami při skladování a také před nízkými teplotami. Co dokáže pečený česnek s vaším tělem během 24 hodin?

Na první pohled právě česnek z Číny může vypadat dobře. Chemikálie mají totiž schopnost česnekové palice bělit a lidem se pak zdá, že se jedná o čistý a nezávadný produkt.

Zatímco vy si kupujete česnek, abyste byli zdraví, nakonec vám může prokázat opačnou službu. A na co si tedy dát pozor při koupi česneku? Chcete-li mít doma česnek s léčivými účinky, všímejte si při jeho koupi i drobných detailů. Nezapomínejte sledovat zemi původu na etiketě. Čínský česnek rozeznáte od domácího podle toho, že nemá kořeny a stonky, je lehčí, méně kulatý a hlavně je bělený.

I když nejlepší je vypěstovat si česnek ve vlastní zahradě, ne každý má tu možnost a ne každý je úspěšný. Zkuste kupovat česnek u domácího producenta. I když je dražší, určitě se vám to vyplatí. Česnek, jak ho neznáte. Zkuste z něj něco hodně neobvyklého

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve