Dopřejte si častěji hummus. Vyvolává pocit sytosti a pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi

 Zdraví 
19. prosince 2020 15:07 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Chutná a zdravá večeře s hummusem není žádný problém Pixabay
Možná hummus pravidelně jíte. Pak vězte, že děláte dobře. Ale možná ani nevíte, proč je vlastně tak zdravý. Zkusíme přinést odpovědi.

Hummus je pomazánka z cizrny, která se jedla už kdysi ve středověku. Do Evropy se v novějších dějinách dostala ze Sýrie před více než sto lety. Používá se v oblasti Blízkého Východu, ale běžně se s ní setkáme na různých místech světa.

Co hummus obsahuje

Hummus má velmi zdravé složení. Vedle vařené cizrny obsahuje sezamovou pastu tahini, olivový olej, česnek, sůl a citronovou šťávu. Chuť se může ladit ještě přidáním dalších přísad, ale toto je základ, který je tak jednoduchý, že není problém si hummus vyrobit i doma. V některých receptech chybí česnek a objevuje se římský kmín či mletý pepř. Někde se kombinují různé příměsi. Kdo by chtěl hummus vyrábět, měl by znát poměry. Na 200 gramů cizrny patří asi lžička tahini, jeden stroužek česneku, šťáva z poloviny citronu, čtyři lžíce olivového oleje a sůl či pepř podle chuti. Můžete přidat i sladkou papriku nebo trochu chilli. Cizrna se mixuje, průběžně se přidají zbylé suroviny a vše se dobře promíchá dohromady.

Proč je zdravý

Hummus je velmi zdravý, protože se v něm snoubí účinky luštěniny, tedy cizrny, s blahodárnými účinky olivového oleje, česneku a dalších přísad. Obsahuje tedy značné množství bílkoviny, čímž pomáhá zásobovat naše tělo stavebním materiálem pro svaly. Obsahuje vlákninu, což pomáhá udržovat hladinu krevního cukru v rozumných mezích. Najdeme tu nenasycené omega-3 mastné kyseliny. Pochopitelně tu je plejáda minerálních látek, antioxidantů, vitaminů a mnoha dalších prospěšných složek.

Kdo by jej měl používat

Hummus může být užitečný pro každého. Je vhodný i pro děti či těhotné ženy. Pro své složení, které vyvolává pocit sytosti, a přitom neobsahuje zbytečné kalorie a má navíc slušné množství vlákniny, se hodí i pro lidi, kteří se snaží nějaké to kilo shodit. Pro svůj obsah omega-3 mastných kyselin pomáhá stavu našich cév, a tedy i stavu našeho srdce. Konzumací hummusu zlepšujete stav vašich vlasů, nehtů a kvalitu vaší pleti. Jde každopádně o potravinu, která by se měla na jídelníčku objevovat poměrně často.

Jak využít

Hummus má různorodé využití. Někdo ho používá jako výbornou pomazánku. Když si představíte hummus na kvalitním celozrnném pečivu s příslušným množstvím syrové zeleniny, jde o velmi dobrou večeři. Hummus se může stát dipem, který použijete k masu či grilované zelenině. V Izraeli a okolních arabských zemích potírají hummusem placku při přípravě tamní varianty kebabu s názvem shawarma. Klasikou je pochopitelně i použití ryze veganské, kdy se různě ochucený hummus podává jako příloha k falafelu. Ten je ostatně také z cizrny a pokud vás zajímá, jak si ho doma vyrobit opravdu dobře, můžete si přečíst náš článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47