Při nevolnostech po oslavě pomohou věci, které máte běžně doma. Například brambory

 Zdraví 
01. ledna 2021 18:07 / Hana Jordánová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Po oslavě si dejte syrovou bramboru Depositphotos
I když se neúčastníte nejrůznějších hromadných oslav, snadno se přejíte i doma, zejména pak při nedostatku pohybu. Nemusíte však hned běžet do lékárny, vystačíte si s přírodními produkty, které máte určitě doma.

Oslavy a přejídání vrcholí. I když jsou letošní dny díky covidu méně bujaré, přejíst se můžete i při domácím "zobání" všelijakých dobrot, zejména pak těch, které nemáte denně na jídelníčku. Zvláště ostré uzeniny, klobásy nebo papričky k slavnostnímu stolu samozřejmě neodmyslitelně patří. Jiný názor na to však má váš žaludek. Zejména pak, pokud se celý rok snažíte stravovat zdravě. Žaludek nestráví bez problémů nezvyklé potraviny. Následují bolesti žaludku, plynatost nebo nevolnost. Nemusíte však hned atakovat lékárnu. Pomohou vám přírodní produkty, o kterých to možná ani nevíte. A rozhodně pomohou vašemu rozbouřenému žaludku a trávicímu systému více než chemie.

Brambory

Běžná potravina, kterou máme často na jídelníčku, je brambora. Jen málokdo však ví, že při bolestech žaludku a nevolnosti je velkým pomocníkem. Nejlépe vám pomohou syrové brambory nebo šťáva z nich. Samozřejmě bez soli a jiných přísad.

Kopr

Nemusíte zrovna milovat koprovou omáčku, ale na kopr rozhodně nezapomínejte. Ten totiž posiluje imunitu a skvěle podporuje trávení a pravidelné vyprazdňování.

Bazalka

Nejlepší je sice čerstvě utržená, ale své léčebné účinky má i sušená. Posiluje žaludek a působí proti plynatosti. Také zklidňuje, což je dalším plusem v tomto hektickém období. Použít ji můžete do salátů nebo na pečivo.

Zázvor

Zimní klasikou imunitu posilující je zázvorový čaj. Pomáhá při nachlazení nebo chřipce, ale také posiluje funkci žaludku, čímž pomáhá při nevolnosti.

Bobkový list

Přestože se u nás užívá hlavně jako přípravek k vaření, nesmíme opomenout jeho léčebné účinky. Snižuje plynatost a podporuje trávení. Dokáže však také pomoci při nachlazení nebo bolestech hlavy.

Kmín

Zapomenout nesmíme ani na běžně dostupný kmín, ze kterého vaříme na přeplněný žaludek čaj nebo ho můžeme rozžvýkat. Samotný asi nikomu nezachutná, ale skvěle působí na peristaltiku střev, snižuje nadýmání a uklidňuje žaludek.

Banán

K neutralizaci žaludečních šťáv dobře poslouží hodně vyzrálý banán. Chuť sice nic moc, ale vláknina upraví trávení a pomůže při zácpě nebo průjmech. Navíc také zmírňuje podráždění žaludku i pálení žáhy.

Máta peprná

Pro své široké využití je velmi oblíbenou a často užívanou bylinou. V létě mátou osvěžujeme nápoje, v zimě pak pomáhá její čaj. Uklidňuje, pomáhá při bolestech hlavy a žaludku. Podporuje také trávení a hygienu ústní dutiny. Olej z máty pak uvolňuje svaly.

Na zklidnění žaludku ale pomáhá mnoho dalších bylinek. Stačí si jen vybrat. Použít můžete ještě třeba heřmánek, anýz, čekanku obecnou, fenykl, mateřídoušku, meduňku, pelyněk nebo třeba sléz. Jak vidíte, příroda vás nikdy nenechá na holičkách a jednoduše vám pomůže odbourat následky bujarých oslav. Co pomůže při častých bolestech žaludku jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008