Nenápadný zdravotní problém, který může zásadně zkrátit váš život

 Zdraví 
30. prosince 2020 11:41 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Puls lze změřit i bez speciálních pomůcek Pixabay
Pokud jste dostali k Vánocům chytré hodinky či sportovní náramek, možná jste se podivili, jaký máte tep. A pokud se vám zdá, že vysoký, měli byste problém začít řešit.

Tep je veličina, kterou stojí za to měřit. Bývá běžné, že se jej dozvíte u lékaře při preventivním vyšetření. Rovněž jde o běžné měření při zjišťování krevního tlaku. Ne vždy ale lidé vědí, jak si hodnoty interpretovat.

Normální tep

Potíž nastává i v tom, že se docela těžko nachází hodnověrné údaje o tom, jaký tep je vlastně normální. Nejčastěji narazíte na údaj 60 až 80 úderů za minutu. Myslí se tím pochopitelně tep v klidu, ne v zátěži. Objevíte ale i údaj, že hodnoty zhruba do 100 úderů srdce za minutu jsou ještě v tolerovatelném pásmu. Naproti tomu se prosazují dnes více názory, že tep, který opakovaně míří nad 90, by se měl vyšetřit, aby se předešlo zdravotním rizikům. Problémem může být i příliš nízký tep. Je běžný u sportovců. V jejich případě jde o něco normálního a souvisí s trénovaným srdcem. Příliš nízký tep u starších nebo nemocných lidí může značit malou schopnost srdce správně fungovat.

Proč vadí vysoký tep?

Příliš vysoká tepová frekvence je problém hlavně proto, že se při ní srdce více opotřebovává. Dokud je člověk mladý, ještě to tolik nevadí, ale s postupujícím věkem roste opotřebení srdce a trvalá vyšší zátěž může znamenat problém. Někdy se uvádí, že prudce narůstá počet srdečně-cévních chorob. Při frekvenci trvale vyšší než 75 asi třikrát. Jiné výzkumy uvádějí, že při klidové tepové frekvenci vyšší než 84 tepů za minutu, která trvá více jak pět let, je až o 79 procent vyšší riziko úmrtí z nejrůznějších příčin. Až 55 procent z toho pak jsou nemoci kardiovaskulární. Jak je vidět, vysoký tep v klidu není každopádně nic dobrého a je vhodné věc řešit u lékaře.

Co způsobuje vysoký tep?

Někdy ani podrobné vyšetření neukáže žádnou funkční poruchu. V některých případech může jít o nadměrnou konzumaci kávy, černého či zeleného čaje a kolových nápojů. Zkrátka kofein v mnoha případech činnost srdce urychluje, takže není vhodné konzumaci těchto nápojů přehánět. Podobně působí i nikotin či alkohol. Na vině může být stres, nedostatek spánku, nadváha či obezita, nedostatek tekutin, málo pohybu. Tep zvyšují i mnohé drogy.

Jak postupovat?

Velmi snadno si můžete pomoci sami. Vyřazení škodlivých látek a zařazení zdravého životního stylu s dostatkem pohybu, s kvalitním pitným režimem a případně se zařazením meditačních technik umí hodnotu pulsu zásadně upravit. Určitě ale navštivte lékaře, obzvlášť pokud aktivity, které můžete udělat, samy nezaberou. Můžete mít totiž nemocné srdce a je potřeba věc řešit zásadním způsobem. Také se ale hned nemusíte hroutit. Velmi často zvýšený tep tolik neznamená. Zejména ženy mívají často tep vyšší, ale přitom mají i vyšší průměrný věk. Zachovejte proto chladnou hlavu a věc řešte, ale nepanikařte. I obávaný infarkt se často hlásí s předstihem, jak, to se dočtete třeba v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008