Dietní chyba o svátcích může odhalit závažnou chorobu

 Zdraví 
29. prosince 2020 08:53 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zdravá strava s dostatkem vlákniny brání vzniku žaludečních vředů Pixabay
V průběhu vánočních svátků a Silvestra se může občas naplno projevit problém, který jste do té doby podceňovali. Může jít o život ohrožující žaludeční vředy.

Žaludeční vředy jsou souborný název pro vředy v oblasti žaludku a dvanáctníku. Jakkoli se vyskytují poměrně často, neznamená to, že je možné chorobu podcenit. Ohrožuje totiž přímo náš život.

Příznaky

Mezi příznaky žaludečních vředů patří celá řada projevů. Některé značí i počínající problém, jiné pak charakterizují vážný stav. Asi nejběžnějším příznakem je pálení žáhy a pocit plnosti. Může se objevit nadýmání, nevolnost, obzvlášť nevolnost po jídle. Někteří pacienti nadměrně sliní. Jindy se objeví hnilobně páchnoucí stolice. Často se u vážného průběhu stává, že se dostaví zvracení krve. Tomu může předcházet bledost, naprostá ztráta chuti k jídlu, vyčerpanost a celková schvácenost.

Příčiny

Žaludeční vředy se vytvářejí postupně. Velmi často na jejich počátku stojí infekce bakterií Helicobacter pylori. Probíhající zánět poškodí sliznici, na které se vytváří zánětlivé ložisko. Vřed může při neléčení prasknout a pak začne krvácet. Tento stav ohrožuje pacienta přímo na životě. Ale i když vřed nepraskne, není vše v pořádku. Neléčený vřed se totiž může po čase zvrtnout v rakovinu žaludku. Nejčastějším důvodem jsou průběžné dietní chyby, přemíra alkoholu, kouření, případně kombinace všeho dohromady. Některé osoby mohou mít k tvorbě vředů sklony.

Léčba

Naštěstí se dá nemoc docela dobře léčit. Je ale třeba vnímat řeč těla a o potížích informovat nejprve svého praktického lékaře, a pokud on sám neudělá potřebné kroky, dožadovat se vyšetření pomocí speciální kamerové sondy na gastroskopii. Vyšetření není nijak náročné, ačkoliv není příjemné. Právě kuřáci mívají silnější dávivý reflex, ale ten se dá zvládnout pomocí znecitlivujícího spreje nebo injekce. Následné vyšetření ukáže míru poškození žaludeční sliznice a lékař může stanovit správný postup léčby. Helicobacter se léčí pomocí kombinace antibiotik. Důležitá je vhodná dieta. Při závažném průběhu může lékař rozhodnout i o nutnosti operace.

Dieta a další opatření

Hodně můžete pro sebe udělat i sami. Nekouřit, nepít alkohol, vyhnout se kávě na lačný žaludek. Rovněž mléko nepatří mezi vhodné potraviny. Strava by měla být bohatá na zeleninu a vlákninu. Doporučuje se pravidelná denní dávka psyllia, což je kvalitní zdroj rozpustné vlákniny. Sacharidů spíš méně. Zajímavý článek o snížení množství sacharidů si můžete přečíst zde. Vynechat smažená a příliš ostrá jídla. Mít dostatek spánku a vyhýbat se stresu. V zásadě jde o dietu, která je prospěšná obecně pro každého. Při žaludečních vředech jde ale o naprostou nutnost. Nedodržování opatření se totiž krutě vymstí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve