Kvalitní pitná voda bez zbytečných chemikálií může být problém. Jak si s tímto problémem poradit

 Zdraví 
28. prosince 2020 11:59 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kupovat vodu v láhvích je u nás většinou zbytečné Pixabay
Mít kvalitní vodu bez zbytečných chemikálií a možnost připravit z ní dobrou kávu a čaj, je určitě důležité. Řešení je několik, avšak každé má nějaké ale. Někdy může jít i o nebezpečné metody.

Uvádí se, že asi 80 procent pitné vody v ČR má vysokou tvrdost. Navíc se lidé často obávají chlóru, pesticidů a dalších chemikálií. Mnoho domácností si proto pořizuje různé filtry nebo kupuje balenou vodu.

Co je za tvrdostí vody

Tvrdost vody je buď přechodná nebo stálá. Dočasná je tvořena hydrogenuhličitany vápníku a hořčíku. Stálá tvrdost pro změnu sírany, dusičnany a chloridy stejných prvků. Přechodnou tvrdost odstraníme varem. Hydrogenuhličitany se chemicky přemění, pevná usazenina zůstane na dně nádoby a oxid uhličitý vyprchá. Stálou tvrdost varem neodstraníme, naopak se vzhledem k odpaření vody koncentrace zvyšují.

Problémem je ale to, že různá filtrační zařízení spolu s nežádoucími látkami odstraňují i látky žádoucí. Zatímco chlór či pesticidy jsou prokazatelně škodlivé, obsah minerálů a zejména vápníku a hořčíku je naopak velmi důležitý a prospěšný. Jak uvádí MUDr. František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu, je totiž mezi výší obsahu těchto prvků v pitné vodě a počtem kardiovaskulárních onemocnění nepřímá úměra. Tedy čím méně vápníku a hořčíku, tím větší počet onemocnění.

Některé metody filtrace jsou škodlivé

Nic ovšem nebrání prodejcům mást zákazníky a snažit se prodat určité filtrační zařízení za každou cenu. Příkladem mohou být zejména filtry na bázi reverzní osmózy, kdy se z vody odstraní prakticky všechny minerály. Pití takové vody je podobně škodlivé jako pití vody destilované. I po dodatečné remineralizaci zůstává tato voda nevhodná na pití. Přesto se podobné systémy nabízejí, doporučují a případně maskují i za jiné názvy. Příkladem může být tzv. membránová filtrace, což je ve skutečnosti totéž.

Jako nevhodná se jeví též úprava tvrdosti vody prostřednictvím magnetické úpravy. Předpokládá se negativní vliv na živé organismy a neexistuje studie, která by tato rizika vyvrátila. Bližší informace si může zájemce najít v článku, který opět uveřejnil Státní zdravotní ústav.

Kdy filtrovat

Obecně platí, že problematická může být každá filtrace, která necílí přesně na určitý druh znečištění, se kterým se v dané lokalitě potýkáte. Abyste neudělali více škody než užitku, měli byste si nechat udělat nezávislý rozbor kvality vody a podle získaných parametrů volit v případě nutnosti příslušný postup čištění.

Také se dá považovat za rozumné, pokud se obyčejnou uhlíkovou patronou filtruje voda, ze které vaříte čaj nebo kávu. Některé kávovary mají tuto patronu v sobě a slouží zejména k ochraně zařízení i pro lepší chuť kávy. Podobně při vaření čaje, zejména čaje černého či zeleného, může u velmi tvrdé vody docházet k zakalení, které uhlíkový filtr odstraní. Při běžném pití či na vaření ale používejte klidně vodu tvrdou, protože obsah vápníku a hořčíku je pro naše tělo důležitý. O tom, co se děje, když nám například hořčík chybí, jsme psali třeba zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve