Jak rozpoznat příznaky poruchy štítné žlázy? Není to vždy snadné

 Zdraví 
01. března 2018 08:14 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Příznaky poruchy štítné žlázy nebývají jednoznačné Shutterstock
S poruchou štítné žlázy se potýká poměrně hodně lidí, statistiky hovoří o nejméně pěti až deseti procentech obyvatelstva. Přitom prý až polovina lidí o svém onemocnění vůbec neví. Důvodem jsou příznaky, které lidé často podceňují.

Štítná žláza produkuje hormony, které ovlivňují všechny metabolické děje a významně ovlivňují všechny orgány v těle. Pokud jich štítná žláza začne produkovat příliš moc nebo napak příliš málo, je to problém. Nejlepší je nemoc včas odhalit a nepodceňovat méně specifické příznaky. Pokud se totiž nemoc podaří včas odhalit, je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky. V rozvinutém stádiu však závažně zasahuje do života, který může i ohrozit.

Mezi příznaky, které lidé nejčastěji podceňují, patří například únava nebo zhoršená koncentrace. Když totiž není ve štítné žláze vše v pořádku, může se chování člověka výrazně změnit. Není proto radno příznaky nemoci podceňovat. O příčinách poruchy štítné žlázy jsme blíže psali zde.

Pozor na zhoršené polykání

Na poruchy štítné žlázy velmi často upozorní člověka tlak nebo bolest v krku a zhoršené polykání. Pokud něco takové zaznamenáte, co nejrychleji vyhledejte lékaře.

Jenže ne vždy se štítná žláza projeví tímto způsobem. I proto je třeba vnímat změnu svého chování. Pacienti se zvýšenou činností štítné žlázy jsou neklidní, nervózní, špatně spí, okolí je vnímá jako neurotiky a často hubnou. Pokud naopak štítná žláza funguje málo, tělesná hmotnost roste, jste pomalí, potřebujete často spát, špatně se soustředíte na nejrůznější činnosti a často se u vás projevují srdečně-cévní komplikace. Ať už člověk trpí zvýšenou nebo sníženou činností štítné žlázy, vždy toto onemocnění provází jeden společný znak, a to zvýšená únava.

Varovné signály

Nemoci štítné žlázy jsou častější u žen. Nejčastější je její snížená činnost - hypotyreóza a zvýšená činnost - hypertyreóza, které mají protikladné příznaky.

Přibývání na váze nebo hubnutí

Nevysvětlená změna hmotnosti je jedním z nejčastějších příznaků poruchy štítné žlázy. Přibývání na váze, zejména v důsledku zadržování vody v těle, která se hromadí hlavně v dolních končetinách, může signalizovat nízké hladiny hormonů štítné žlázy, stav se nazývá hypotyreóza. Naproti tomu v případě, že štítná žláza produkuje více hormonů, než tělo potřebuje, může dojít nečekaně ke ztrátě hmotnosti. Toto je zpravidla příznak hypertyreózy. Hypotyreóza je mnohem častější.

Zvětšení štítné žlázy

Zvětšená štítná žláza (struma) nemusí být na krku vůbec viditelná ani hmatatelná, protože je uložena poměrně hluboko. Následkem tohoto zvětšení je chraplavý hlas, nemocný může mít pocity tlaku v krku, dechové či polykací potíže aj. Někdy otok v krku může být důsledkem rakoviny štítné žlázy nebo uzlin. Tyto potíže nemusí souviset se štítnou žlázou.

Změny tepové frekvence

Hormony štítné žlázy mohou ovlivnit i to, jak rychle tluče srdce. Lidé s hypotyreózou si často všimnou, že jejich tepová frekvence je pomalejší než obvykle. Hypertyreóza naopak může srdeční činnost urychlit. To může také vyvolat zvýšení krevního tlaku a pocit bušení srdce.

Únava a změny nálady

Poruchy štítné žlázy mohou mít znatelný vliv na energetické hladiny a nálady. Hypotyreóza může vést k pocitům únavy, člověk může pociťovat depresivní stavy a smutek. Hypertyreóza může způsobit úzkost, potíže se spánkem, neklid a podrážděnost.

Ztráta vlasů

Vypadávání vlasů je další známkou toho, že jsou hormony štítné žlázy z rovnováhy.  Tento problém může způsobit hypotyreóza i hypertyreóza. Vlasy se stávají suchými a lámavými, začnou snadno vypadávat. Ve většině případů vlasy dorostou, jakmile se onemocnění štítné žlázy stabilizuje. Taktéž nehty jsou křehčí a pleť se stává suchou.

Porucha termoregulace

Poruchy štítné žlázy mohou narušit schopnost těla regulovat tělesnou teplotu. Lidé s hypotyreózou mohou cítit chlad častěji než obvykle. Ruce a nohy jsou chladné, člověk může pociťovat až zimnici. Hypertyreóza má tendenci mít opačný účinek, což způsobuje nadměrné pocení a averzi vůči teplu.

Střevní problémy

Hormonální změny ovlivňují také naše trávení a dochází k zácpě nebo naopak k průjmům.

Problémy svalů a kloubů

Náhlá necitlivost, brnění, nebo bolest v končetinách. Vzácností není ani obecná ztuhlost svalů a kloubů.

Problémy s očima

Mnoho lidí s hypertyreózou má problémy s očima - mají je zarudlé, podrážděné, suché a oteklé. Objevuje se zvýšený tlak na oční nerv a na tkáň v očnici, což způsobuje vylézání očí z očních důlků.

Nepravidelná menstruace, poruchy plodnosti, ztráta libida

Změna cyklu, vynechání menses a nepravidelnost. Také problémy s oplodněním jsou jedním z ukazatelů poruchy štítné žlázy.

Pokud u sebe některé z těchto příznaků zaregistrujete, neváhejte a vyhledejte odborné vyšetření.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47