Intolerancí potravin přibývá. Stejně jako alergií…

Za nepříjemnými stavy může být zhoršená tolerance některých jídel.
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Zdraví 
26. srpna 2017 05:44 / Shutterstock
  0   0
Lidský organismus se za posledních sto let setkává se stovkami nových potravin a neznámých jídel. Někteří lidé však nestíhají tak rychle zpracovávat tolik informací. U potravin, které v historii lidstva hrají krátký časový úsek (druhy obilí jako hybridizovaná pšenice, mléko - především kravské), se proto vyskytuje častá intolerance. Svou roli hraje také stres a zhoršené životní prostředí.

V evropské populaci údajně třetina starších lidí postupně zcela ztrácí schopnost trávit mléčný cukr (laktózu). U Evropanů se tento jev projevuje u zhruba 200 milionů obyvatel. Potravinovou intoleranci ale může způsobit také porucha výroby enzymů v organismu. K této poruše dochází při nedostatku vitamínů, příliš syté stravě, překombinovaným jídlům i nedostatečnému žvýkání. Zásadní roli však sehrává také stres, který dokáže trávení výrazně zkomplikovat.

Intolerance není alergie a jak na ni vyzrát

Intolerance

Potravinová intolerance je poměrně častá. Způsobuje ji nedostatek trávicích enzymů. Tyto enzymy jsou látky produkované trávící soustavou a žlázami s vnitřní sekrecí. Nacházejí se zejména ve slinách a žaludečních šťávách. Většině enzymů působícím v lidském těle vyhovuje o něco málo vyšší teplota, než je na povrchu těla. V reálu znamená intolerance na potraviny neobvyklou reakci těla na určité složky stravy. Projevuje se různými způsoby, třeba nadýmáním, průjmem, kožními problémy, bolestmi hlavy, dlouhodobými potíži a podobně. 

Alergie

Potravinová alergie je obvykle hned zřejmá. Sníte nějaké jídlo a záhy vás rozbolí žaludek, hlava nebo vám zrudne kůže. Paradoxně tak můžete mít alergii na jiné potraviny, než na jaké máte intoleranci. Mezi nejčastější alergické reakce patří svědivé pálení na rtech, v ústech nebo v krku, někdy až otoky. Časté je také pálení a slzení očí, svědění v uších, kopřivky, otoky, ekzémy a potíže s dýcháním. Objevit se může i nevolnost, bolesti břicha, zvracení a průjmy. 

Problematické potraviny

U dětí je velmi častá alergie na mléčnou bílkovinu, u dospělých se pak projevuje intolerance laktózy. K problematickým potravinám patří také vejce, lepek, sója, ořechy, ryby, kakao, některé druhy ovoce a zeleniny. 

Domácí diagnostika

Potravinovou intoleranci můžete zjistit doma pomocí samodiagnostického testu, který se prodává v lékárnách. Test vyhodnotí několik desítek základních potravin a vaši reakci na ně. Základ testu tvoří testovací podložka, na které jsou naneseny potravinové extrakty odpovídající hlavním složkám stravy. Při testování si ze špičky prstu odeberete pomocí přibalené lancety a kapiláry malý vzorek krve a necháte ho rozpustit v testovacím roztoku. Následně postupujete podle návodu. 

Diagnóza na gastroenterologii

Nejprůkaznější metodou, jak potvrdit většinu intolerancí, je biopsie tenkého střeva. Při tomto vyšetření se do žaludku pacienta spustí hadička s kamerou a „kleštičkami“, kterými se odebere maličký vzorek sliznice tenkého střeva. Laboratorní vyšetření tohoto vzorku pak ukáže, co ve střevě chybí a přebývá. 

Další metody

Poruchu trávení některých cukrů může zjistit dechový vodíkový test. Při podezření na intoleranci laktózy a fruktózy se také využívá krevní test neimunologický. Nejkomplexnější se zdá být krevní test imunologický, u kterého se stanovuje hodnota IgG protilátek proti jednotlivým potravinám. Výhodou této metody je, že je možné otestovat velké množství potravin najednou. Nevýhodou je, že se jedná o velmi drahý test. Jsou ale i další možnosti, ale ty jsou již velmi specifické a konkrétní.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Hoďte sychravé počasí za hlavu. Užijte si úchvatné moře i teplé dny plnými doušky

Dům a zahrada

Kouzlete doma s vůněmi podle libosti a vyrobte si difuzér

Bydlení

Protopte přes zimu co nejméně. Užitečné tipy, které vám pomohou ušetřit peníze

Zavřít reklamu