Sako může být dobrý dárek pod stromeček. Jak jej vybrat, aby správně sedělo

 Móda 
27. listopadu 2020 11:25 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sako by nemělo chybět v šatníku žádného muže Depositphotos
Už dávno není pravda, že se sako nosí jen při slavnostních příležitostech. A už vůbec neplatí, že se musí nosit jen k obleku. Čím dál tím častěji se dostává do běžného šatníku mužů, kteří si libují spíš v neformálním stylu oblékání. Klíčové ovšem je, aby dobře sedělo.

Vánoce se nezastavitelně blíží a pokud také patříte mezi ženy, které si nepřestávají lámat hlavu nad tím, co letos pořídí své drahé polovičce pod stromeček, máme pro vás skvělý tip. Sako sluší každé postavě a dokáže pozdvihnout každý jinak nudný outfit bez nápadu.

Pokud už pro svého partnera dárek vymyšlený máte, sako může být dobrým dárkem i pro tatínka, dědu nebo třeba bratra. Sako by mělo být základem šatníku každého muže a mnohem důležitější než jeho cena či značka je, aby tomu, kdo ho nosí, dokonale padlo.

Kdy a kam ho bude nosit

První, na co je potřeba si odpovědět, je, kam a jak často bude obdarovaný sako nosit. K slavnostním příležitostem či formálnímu nošení se hodí spíše tmavé odstíny, naopak při každodenním nošení do práce se hodí i světlejší odstíny, jako je béžová, šedá nebo i světle modrá. Vybrat můžete i z výrazných barev či vzorů, ale je nutné pečlivě promyslet, zda se toto sako pro danou příležitost opravdu hodí a jestli jej bude chtít váš obdarovaný muž vůbec nosit. Vybírat je potřeba jeho očima, nikoliv svýma. Pokud se nemůžete rozhodnout, určitě neuděláte chybu, když pro začátek pořídíte tmavě modré sako, které je nadčasové, hodí se ke všemu a nikdy nevyjde z módy.

Materiál versu cena

Samozřejmě platí, že čím kvalitnější materiál, tím vyšší cena a naopak. Nejčastěji budete vybírat mezi vlněnými, kašmírovými, hedvábnými a polyesterovými saky. Vlněná saka jsou jemná, odolná a velmi příjemná na nošení. Zrovna tak kašmírové obleky, které mají navíc vůči své lehkosti a tenkosti velmi dobré termoregulační vlastnosti. To znamená, že v zimě zahřejí a v létě naopak zchladí. Hedvábný oblek je rovněž velmi kvalitní a díky svému lesku působí luxusně. Hedvábí navíc absorbuje vlhkost, tudíž se v něm v horkých dnech nebudete cítit spocení. U polyesteru jistě oceníte nízkou cenu, ovšem o kvalitě a pohodlí se mluvit nedá.

Postava hraje roli

Aby oblek dobře seděl, musí být v souladu s typem postavy. Pro muže vysoké atletické postavy se nejlépe hodí sako se třemi knoflíky v jedné řadě, která je opticky trochu zmeší. Pokud je muž zároveň velmi štíhlý, je vhodné volit sako se dvěma rozparky. Pro takové muže se hodí i moderní slim střihy. Důležité ovšem je, aby byl zvolen delší střih saka, protože v opačném případě by zbytečně prodlužovalo nohy. Naopak silnější muži by měli oblékat saka s jedním či dvěma knoflíky, které by měly zůstávat stále zapnuté. Ideální volbou je sako s jedním rozparkem. Nízkým drobým mužům svědčí saka s dlouhým výstřihem ve tvaru V, který opticky prodlužuje hrudník.

Jakou zvolit velikost

Sako by mělo být ideálně tak dlouhé, aby zakrylo zadní kapsy u kalhot a poklopec. Délka rukávů by zároveň měla dosahovat jen po zápěstní kost, aby zpod rukávů saka mohly vykukovat rukávy košile. Rovněž je důležité myslet na oblast ramen. Příliš široké sako v této oblasti deformuje postavu a naopak v příliš úzkém saku se váš partner nehne. Nejlépe uděláte, když tato místa přeměříte. Pokud to má být překvapení, vezměte si k ruce buď jiné partnerovo sako, svetr nebo jiný kus oblečení, který mu dobře padne. Můžete jej ale zkusit přeměřit například i při masáži zad. Jak může zpočátku nevinná masáž dopadnout, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve