Proč ženy nemají chuť na sex

 Vztahy 
25. ledna 2020 11:47 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Až třetina žen nemá vůbec chuť na sex Depositphotos
Polovina žen se netěší dobrému sexuálnímu zdraví. Dokonce asi jedna třetina z nich nemá na milování vůbec chuť, byť jsou vdané, anebo žijí dlouhodobě s partnerem. Čím to je?

Nejde jen o chuť na sex, ale i o jeho kvalitu. Kromě toho, že asi třetina žen se bez sexu prakticky obejde, jiné si zase milování s manželem či partnerem vůbec neužívají. Ale co za to může?

Nefunkční vztahy a stres

Nezájem o sex u žen odborníci nejčastěji spojují s nízkým libidem. S ním se dle různých studií během svého života potýká více než polovina žen a představuje jednu z nejčastějších sexuálních obtíží u žen.

„Častěji než zdravotní problémy za chybějící sexuální touhou stojí vztahové problémy. Například i nedostatek otevřené komunikace o vzájemných potřebách partnerů, nedostatečná emocionální blízkost, ale i málo fyzického kontaktu, jako jsou doteky, objetí či polibky, který v ženách utvrzuje partnerskou lásku. Touhu dále snižují psychické obtíže jako stres, úzkost nebo deprese. U žen ji také výrazně ovlivňují hormony, jejichž hladiny kolísají v období těhotenství či kojení a trvale se snižují v přechodu,“ vysvětluje Adam Durčák, který se zabývá zdravou sexualitou.

Stres ovládá vše

Sexu se tak vyhýbá stále více žen, nebo je sex s jejich životními partnery nebaví. A není divu. Stres, který má v konečném důsledku vliv i na samotný partnerský život, ovlivňuje významně i ten sexuální.

Když máme stres, naše tělo prochází řadou změn. Dochází například ke zvýšení srdeční frekvence, krevního tlaku a dechové frekvence, zatímco nepodstatné funkce, jako je sexuální apetit, jsou naopak na vedlejší koleji.

Tato reakce může také způsobit uvolňování hormonů, jako je kortizol a epinefrin, které ve vysokých hladinách mohou způsobit sníženou sexuální touhu. Pokud je stres chronický, mohou změny hladin kortizolu ovlivnit pohlavní hormony a snížit váš zájem o sex.

Kromě fyziologických účinků stresu existuje také psychologický aspekt. Stres ovládne naši mysl a odvrátí nás od touhy po sexu. Ovlivňuje naši náladu, což dál vede k úzkosti a depresi, a to opět snižuje naše libido.

A v neposlední řadě nekontrolovaný stres může vést ke nezdravým návykům, jako je kouření, pití a přejídání, i ke špatným volbám životního stylu, jako je nedostatek péče o sebe sama. Finálním výsledkem je pak skutečnost, že se sami necítíme dobře, nemáme o sobě zdravé dobré mínění, a tudíž si nevěříme ani v otázkách zdravého sexuálního života. Dále čtěte: Nejnovější studie tvrdí, že lidé s nadváhou mají spokojenější vztah i více sexu.

Témata: nechuť, libido, vztahy, stres
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve