Proč ženy nemají chuť na sex

 Vztahy 
25. ledna 2020 11:47 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Až třetina žen nemá vůbec chuť na sex Depositphotos
Polovina žen se netěší dobrému sexuálnímu zdraví. Dokonce asi jedna třetina z nich nemá na milování vůbec chuť, byť jsou vdané, anebo žijí dlouhodobě s partnerem. Čím to je?

Nejde jen o chuť na sex, ale i o jeho kvalitu. Kromě toho, že asi třetina žen se bez sexu prakticky obejde, jiné si zase milování s manželem či partnerem vůbec neužívají. Ale co za to může?

Nefunkční vztahy a stres

Nezájem o sex u žen odborníci nejčastěji spojují s nízkým libidem. S ním se dle různých studií během svého života potýká více než polovina žen a představuje jednu z nejčastějších sexuálních obtíží u žen.

„Častěji než zdravotní problémy za chybějící sexuální touhou stojí vztahové problémy. Například i nedostatek otevřené komunikace o vzájemných potřebách partnerů, nedostatečná emocionální blízkost, ale i málo fyzického kontaktu, jako jsou doteky, objetí či polibky, který v ženách utvrzuje partnerskou lásku. Touhu dále snižují psychické obtíže jako stres, úzkost nebo deprese. U žen ji také výrazně ovlivňují hormony, jejichž hladiny kolísají v období těhotenství či kojení a trvale se snižují v přechodu,“ vysvětluje Adam Durčák, který se zabývá zdravou sexualitou.

Stres ovládá vše

Sexu se tak vyhýbá stále více žen, nebo je sex s jejich životními partnery nebaví. A není divu. Stres, který má v konečném důsledku vliv i na samotný partnerský život, ovlivňuje významně i ten sexuální.

Když máme stres, naše tělo prochází řadou změn. Dochází například ke zvýšení srdeční frekvence, krevního tlaku a dechové frekvence, zatímco nepodstatné funkce, jako je sexuální apetit, jsou naopak na vedlejší koleji.

Tato reakce může také způsobit uvolňování hormonů, jako je kortizol a epinefrin, které ve vysokých hladinách mohou způsobit sníženou sexuální touhu. Pokud je stres chronický, mohou změny hladin kortizolu ovlivnit pohlavní hormony a snížit váš zájem o sex.

Kromě fyziologických účinků stresu existuje také psychologický aspekt. Stres ovládne naši mysl a odvrátí nás od touhy po sexu. Ovlivňuje naši náladu, což dál vede k úzkosti a depresi, a to opět snižuje naše libido.

A v neposlední řadě nekontrolovaný stres může vést ke nezdravým návykům, jako je kouření, pití a přejídání, i ke špatným volbám životního stylu, jako je nedostatek péče o sebe sama. Finálním výsledkem je pak skutečnost, že se sami necítíme dobře, nemáme o sobě zdravé dobré mínění, a tudíž si nevěříme ani v otázkách zdravého sexuálního života. Dále čtěte: Nejnovější studie tvrdí, že lidé s nadváhou mají spokojenější vztah i více sexu.

Témata: nechuť, libido, vztahy, stres
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím